Rouwverlof van 3 naar 10 dagen. Wat dan met het arbeidsreglement?


 

In de Kamercommissie Sociale Zaken werd recent de uitbreiding van het rouwverlof van 3 naar 10 dagen goedgekeurd.


Rouwverlof is een vorm van klein verlet (of kort verzuim) met behoud van loon voor allerhande familiegebeurtenissen, staatsburgerlijke verplichtingen, burgerlijke opdrachten en gerechtelijke aangelegenheden.

De lijst van gebeurtenissen die aanleiding geven tot betaalde afwezigheid en hoe lang die afwezigheid mag duren kan u terugvinden in een KB van 18 augustus 1963 (zie voor de lijst: Lijst klein verlet - Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (belgie.be))

Zo wordt er onder meer bepaald dat, bij overlijden van de echtgenoot/wettelijk samenwonende partner of kind, 3 dagen betaalde afwezigheid kunnen worden opgenomen tussen het overlijden en de begrafenis(deze periode wordt nu gebracht op 10 dagen waarvan 7 vrij de kiezen in het jaar na het overlijden). Het KB laat de vrijheid om gunstigere regelingen te voorzien bij individuele of collectieve overeenkomst.

Vaak worden  de gevallen van klein verlet en de daaraan gekoppelde afwezigheidsdagen  opgenomen in het arbeidsreglement.

In tegenstelling tot de duur van de jaarlijkse vakantie  en de data van de 10 wettelijke feestdagen, bestaat er geen verplichting om de dagen van klein verlet op te nemen in het arbeidsreglement. Meestal doet men dit toch , vooral om het personeel hierover te informeren. Maar het kan dus evengoed niet of in een ander document worden opgenomen.

 De keuze om dit op te nemen in het arbeidsreglement heeft wel gevolgen. Bij een wijziging van deze bepaling in het arbeidsreglement, bijvoorbeeld omdat de algemene regeling in verband met rouwverlof wijzigt, moet een bijzondere procedure worden gevolgd om het arbeidsreglement aan te passen. De bepaling over klein verlet valt namelijk niet onder de bij wet bepaalde informatieve bepalingen in het arbeidsreglement die zonder de bijzondere procedure aangepast kunnen worden.

Denk eraan dat u er bij de wijziging ook voor kan opteren de regeling van klein verlet niet langer in uw arbeidsreglement op te nemen. Dat biedt alleszins meer soepelheid bij toekomstige wijzigingen.

 

Staat de regeling rond klein verlet in uw arbeidsreglement?

Dan kan u de wijziging al doorvoeren van zodra de uitbreiding van het rouwverlof wordt ingevoerd (de uitbreiding dient voor alle duidelijkheid nog goedgekeurd te worden in de plenaire Kamer). U moet dan wel de bijzondere procedure tot wijziging van het arbeidsreglement toepassen.

Vindt u dit te omslachtig, omdat er geen andere wijzigingen doorgevoerd moeten worden, dan kan u ervoor opteren nog even te wachten. De algemene regeling via KB of wet, heeft namelijk sowieso voorrang op wat er in uw arbeidsreglement staat (tenzij uw arbeidsreglement nog gunstiger zou zijn). Denk eraan dat u er bij de wijziging ook voor kan opteren de regeling van klein verlet dus niet langer in uw arbeidsreglement op te nemen. Dat biedt alleszins meer soepelheid bij toekomstige wijzigingen.

Meer vragen hierover of over uw arbeidsreglement?  Contacteer ons team arbeidsrecht of vraag hier een videogesprek aan.


27-05-2021 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


Bronnen:

  •  Artikel 30 §1 Arbeidsovereenkomstenwet

  • K.B. van 28 augustus 1963 betreffende het behoud van het normaal loon van de werklieden, de dienstboden, de bedienden en de werknemers aangeworven voor de dienst of binnenschepen, voor afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten

  • Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen

  • Wet van 4 januari 1974 betreffende de feestdagen

Tom Arts - vennoot

arbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht), zekerheidsrechten en financieel recht, ondernemingen in moeilijkheden en insolventierecht

Sabrina Fiorelli - vennoot

Arbeids- en socialezekerheidsrecht, privacy en GDPR in de arbeidsrelatie

Stijn Theunis - advocaat

Arbeids- en socialezekerheidsrecht

Lore Claes - advocaat

Arbeids- en socialezekerheidsrecht