Incasso : welke kosten betaalt de wanbetaler?


 
PAQT TOURNEE LEGAL_4_Tekengebied 1 kopie 3.png

Uw klant betaalt zijn facturen niet.

 In deze editie van Tournée Légale bekijken wij welke bijkomende kosten u dan mag aanrekenen!


  1. U heeft (tegenstelbare) algemene voorwaarden

U beschikt over algemene voorwaarden én deze zijn aanvaard door de klant :

  • B2C : de klant heeft deze expliciet aanvaard (liefst door ondertekening)

  • B2B : de klant heeft hier kennis van kunnen nemen 

In dit geval kan u hier beroep op doen voor het invorderen van intresten en een bijkomende schadevergoeding, indien deze correct werden voorzien in uw algemene voorwaarden (to check!).

We stellen vast dat het verschil tussen intresten en een bijkomende schadevergoeding niet steeds duidelijk is. Wij leggen dit kort uit aan de hand van een voorbeeld:

Uw klant betaalt een factuur van 5000,00 euro niet. Uw algemene voorwaarden voorzien een intrest van 10% per jaar en een bijkomende schadevergoeding van 10% op het openstaande factuurbedrag. In tegenstelling tot de intresten, is de schadevergoeding een onveranderlijk bedrag, in dit geval 500,00 euro. De intresten daarentegen lopen steeds meer op naarmate de betaling langer uitblijft (in dit geval 1,37 euro/dag). Indien de factuur bijvoorbeeld zes maanden na de vervaldatum betaald wordt zijn (afgerond) 250,00 euro intresten verschuldigd.

Let wel : de rechtbanken kunnen overdreven intresten of schadebedingen herleiden. Zo wordt meestal slechts een schadebeding van maximaal 10% aanvaard, met een maximum van 2.500,00 euro en worden de intresten beperkt tot het wettelijke percentage (zie ook punt 2 hieronder).

Een bijkomende tip is om in elk geval in uw algemene voorwaarden op te nemen dat :

  • wanneer een factuur vervalt, alle niet-betaalde facturen als vervallen worden beschouwd. Zo kan u ook meteen de invordering voor alle facturen gezamenlijk opstarten en hier intresten en schadevergoeding op aanrekenen.

  • bij niet-betaling op de vervaldag alle toegekende kortingen vervallen.

  • u van rechtswege en zonder ingebrekestelling recht heeft op het invorderen van de forfaitaire schadevergoeding en de intresten. Op deze manier kunnen deze aangerekend worden vanaf de vervaldag.

 

2. U heeft geen (tegenstelbare) algemene voorwaarden

Niet getreurd, de wetgever has got you covered! Of toch in elk geval een beetje.

1)     B2C

In dit geval kan u enkel intresten aanrekenen aan de wettelijke intrestvoet (momenteel 1,75% per jaar).

 

2)     B2B

Voor B2B relaties heeft de wetgever in 2002 de wet op de betalingsachterstand bij handelstransacties in het leven geroepen. Op basis hiervan heeft u steeds minimaal recht op :

  • Een forfaitaire schadevergoeding van 40 euro

  • Intresten (momenteel 8% per jaar)

  • Een redelijke bijkomende schadevergoeding voor alle invorderingskosten die het forfaitaire bedrag van 40 euro te boven gaan, en die ontstaan zijn door de laattijdige betaling (zoals de vergoeding voor advocatenkosten). Zoals hoger vermeld, accepteren de rechtbanken hier meestal geen bedragen hoger dan 10% van het factuurbedrag.


Aarzel niet ons te contacteren voor het opstellen of nazicht van uw algemene voorwaarden of de aanpak van uw incasso!


28-05-2021 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.

Geert Reniers - vennoot

contracten- en ondernemingsrecht

Lien Beckers - advocaat

contracten- en ondernemingsrecht

Sanne Mahieu - advocaat

Ondernemingsrecht, vastgoed- en bouwrecht, bemiddeling

Ine Coumans - advocaat

contracten- en ondernemingsrecht