De vereniging van mede-eigenaars (VME): (G)een onderneming zoals een ander?


 

Een VME is een vereniging met rechtspersoonlijkheid. Dat wist u waarschijnlijk al.

Dat een VME bovendien een onderneming is in de zin van het Wetboek van Economisch Recht (art. I.1, 1°, (b) WER), hoewel zij geen economisch doel heeft, zal u vermoedelijk verbazen.


De kwalificatie van de VME als onderneming heeft nochtans belangrijke gevolgen, zoals:

  • Het toepasselijk bewijsrecht:
    Tussen ondernemers geldt een vrij bewijsrecht.      

    Bijvoorbeeld: wanneer u als VME een factuur ontvangt die u niet aanvaardt, dient u deze factuur tijdig en gegrond te protesteren om te vermijden dat de factuur en de achterliggende rechtshandeling als stilzwijgend aanvaard wordt beschouwd (art. 8.11 § 4 BW).

  • De keuze van de bevoegde rechtbank:

    Voor geschillen tussen ondernemingen is de ondernemingsrechtbank bevoegd.     

    Bijvoorbeeld: wanneer u als VME bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsvordering wenst in te stellen tegen een aannemer voor bouwgebreken aan gemene delen, is de ondernemingsrechtbank bevoegd (at. 573 Ger.W.).

    Daarentegen, wanneer u als natuurlijke persoon / (mede-)eigenaar een dergelijke aansprakelijkheidsvordering instelt, is de rechtbank van eerste aanleg bevoegd.

    Het Grondwettelijk Hof (arrest 93/2023 van 15 juni 2023) ziet geen ongelijkheid of discriminatie in voormeld onderscheid, vermits het ondernemersbegrip een objectief criterium is ter aanduiding van de bevoegde rechtbank.

Al lijkt het laatste hierover nog niet gezegd.

Critici stellen zich evenwel de vraag waarom de VME, die voor rekening van de mede-eigenaars optreedt, als onderneming wordt beschouwd, terwijl de mede-eigenaars zelf die de VME vormen afzonderlijk vaak ‘consumenten’ zijn.

Er zijn wetgevende initiatieven genomen om de VME onder bepaalde voorwaarden toch de hoedanigheid van consument te geven (Kamer 55-1372/003). Zo kan de VME ook genieten van de wettelijke beschermingsmechanismen die gelden voor private consumenten (een hoedanigheid die bepaalde mede-eigenaars afzonderlijk al hebben).

Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Aarzel niet om ons team vastgoedrecht te contacteren bij verdere vragen.


4-7-2023 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.

Michiel Ryckalts - vennoot

Vastgoed- en aansprakelijkheidsrecht

Geert Reniers - vennoot

Contracten- en ondernemingsrecht

Sanne Mahieu - advocaat

Ondernemingsrecht, vastgoed- en bouwrecht, bemiddeling

Ine Coumans - advocaat

Contracten- en ondernemingsrecht

Lene Leyssen - advocaat

Handels- en ondernemingsrecht en contracten
Bouwrecht en vastgoed

Britt Vanherck - advocaat

Publiek recht, overheidsopdrachten en concessies, onteigening, omgevingsrecht