Is nu het moment om de aandelen van uw vennootschap met (privé) vastgoed te schenken?


 

In onze eerste nieuwsbrief werden kort de voorwaarden uiteengezet waaraan u dient te voldoen indien u bij de schenking of vererving van uw aandelen gebruik zou willen maken van het gunstregime voor familiale vennootschappen.


De vrijstelling van schenkbelasting of de toepassing van het verlaagd tarief in de erfbelasting is verbonden aan een aantal voorwaarden. Zo moet de vennootschap onder andere een economische activiteit uitoefenen en deze activiteit moet reëel zijn. Een activiteit wordt geacht niet reëel te zijn indien de vennootschap te veel (niet-bedrijfsmatig) vastgoed op de balans en te weinig personeelskosten heeft.

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) ging evenwel nog een stap verder. Een vennootschap met een economische activiteit werd door Vlabel uitgesloten van het gunstregime indien één van de onroerende goederen op de balans privé werd gebruikt. Volgens Vlabel dient aangetoond te worden dat al het onroerend goed werd gebruikt voor de eigen activiteit of werd verhuurd aan intragroepsvennootschappen.

Het Grondwettelijk Hof werd ingeschakeld om de problematiek uit te klaren. Het Hof oordeelde dat indien een vennootschap met een economische activiteit ook privé vastgoed op de balans heeft staan, deze vennootschap alsnog kan genieten van het gunstregime. Dit is een belangrijke beslissing voor familiale aandeelhouders. Als gevolg van de visie van de Vlabel was er immers rechtsonzekerheid en sprake van een interpretatie tegen de wet. Met deze uitspraak ligt de bal nu definitief in het kamp van de decreetgever. Indien men wil dat privévastgoed in een vennootschap uitgesloten is van het gunstregime zal er een wijziging van het Decreet moeten komen.

Als u aandeelhouder bent van een vennootschap met zowel een activiteit als privé vastgoed (eigen woning of als belegging), is het te overwegen om de aandelen op korte termijn te schenken. De schenking kan immers op dit moment aan 0%. We merken op dat de decreetgever inmiddels een voorstel op tafel heeft gelegd om de waarde die het privé vastgoed vertegenwoordigt uit te sluiten van het gunstregime, waardoor de kans reëel is dat de wetgeving in de toekomst zal wijzigen.


Heeft u vragen over familiale vennootschappen? Aarzel dan niet om het team fiscaal recht van PAQT Advocaten te contacteren. Wij helpen u graag verder.


13.9.2023. Deze nieuwsbrief en de bijhorende documenten zijn louter informatief en dienen niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.

David Engelbos - vennoot

Fiscaal recht en familiale vermogensplanning
Bouwrecht en vastgoed
Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Tim Vandeweyer - vennoot

Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning

Astrid Swennen - advocaat

Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning
Bouwrecht en vastgoed

 

.