Incasso: to court or not to court, that is the question


 
PAQT TOURNEE LEGAL_5_Tekengebied 1 kopie 3.png

Uw klant betaalt niet. U verstuurt een herinnering (waarbij u conform de vorige editie van PAQT’s Tournée Légale al de nodige kosten aanrekent), misschien een tweede en dan nog een derde, maar dan is de maat vol.

U zit met de handen in het haar. Voor de kleinere bedragen twijfelt u nog of het de kosten van tussenkomst van uw advocaat wel waard is.

Maar wat velen misschien niet weten is dat niet elke invordering langs de rechtbank moet passeren en dat de ene procedure de andere niet is. De tijd en dus ook de kosten die hiermee gepaard gaan kunnen erg verschillen in functie van de gekozen aanpak. Een kort overzicht!


1. De summiere rechtspleging

Wanneer?

  • Uw klant heeft de schuld erkend (dit kan bv. door middel van een email of een brief waarin een betalingsvoorstel wordt gedaan)

  • Tussen ondernemingen geldt geen beperking van het te innen bedrag.

  • Indien uw klant een particulier is, kan deze procedure enkel gekozen worden indien de vordering minder bedraagt dan 1.860,00 euro.

Hoe pakken we dit aan?         

Wij verzenden een ingebrekestelling (die aan bepaalde wettelijke vormvereisten moet voldoen) aan de klant.

Deze krijgt dan nog een laatste kans om vrijwillig te betalen.

Bij het uitblijven van reactie binnen een termijn van 15 dagen zenden wij een éénzijdig verzoek aan de rechtbank om de klant te veroordelen tot betaling. In de vordering kunnen alle elementen worden opgenomen zoals in een gewone procedure na dagvaarding (zoals intresten, schadebeding, rechtsplegingsvergoeding).

De procedure verloopt volledig schriftelijk. De uitspraak volgt zonder verdere tussenkomst van partijen voor de rechtbank en dit binnen de 15 dagen. Bij een positieve uitspraak kan worden overgegaan tot inning van de gelden via een gerechtsdeurwaarder.

Indien uw klant de uitspraak toch nog zou betwisten, dient hij zelf een procedure op te starten voor de rechtbank. In praktijk gebeurt dit zeer zelden.

 2. De invordering van onbetwiste geldsommen (IOS)

Wanneer?

  • Deze procedure kan enkel worden toegepast voor vorderingen op ondernemingen (en dus niet op particulieren)

  • De factuur is reeds vervallen (vaststaand, zeker en opeisbaar).

  • De factuur is onbetwist.

 

Hoe?   

Deze procedure wordt gevoerd zonder tussenkomst van de rechtbank en verloopt via de gerechtsdeurwaarder.

De gerechtsdeurwaarder zal de klant aanmanen tot betalen.

Deze heeft dan 4 opties: betalen, verzoeken om een afbetalingsplan, betwisten (hiervoor heeft hij een maand de tijd) of simpelweg niet reageren.

Bij het uitblijven van reactie binnen een maand en 8 dagen stelt de gerechtsdeurwaarder een PV op, waarna hij over kan gaan tot uitvoering en invordering van de schuld.

Indien uw klant zou betwisten, stopt de gerechtsdeurwaarder zijn tussenkomst. U moet dan alsnog naar de rechtbank voor het innen van de vordering. In de praktijk gebeurt dit eerder uitzonderlijk.

 

 

3. De dagvaarding

Wanneer?

Een dagvaarding voor de rechtbank is in principe steeds mogelijk.

Indien uw klant uw vordering betwist, is een dagvaarding de enige mogelijkheid. Wij zullen u steeds adviseren over de best te volgen aanpak en daarbij een kosten/baten analyse maken.

 

Hoe?   

Wij stellen een ontwerp van dagvaarding op en maken deze over aan de gerechtsdeurwaarder die de dagvaarding officieel ter kennis zal brengen aan de klant.

Na dagvaarding volgt een procedure voor de rechtbank waarbij de klant wordt uitgenodigd aanwezig te zijn om zijn verhaal te doen.

Indien de klant betwisting komt voeren, wordt de procedure verder uitgewerkt, waarbij schriftelijke standpunten kunnen worden uitgewisseld, een deskundigenonderzoek kan worden bevolen, pleidooien worden gevoerd… Gezien de tijd die dit alles in beslag neemt, is dit de duurste procedure.

Er dient met andere woorden steeds goed te worden afgewogen welke procedure het meest aangewezen is in uw specifieke situatie. 

 


Aarzel bijgevolg niet om ons te contacteren bij verdere vragen! Wij helpen u bij de juiste aanpak van uw incasso.


18-06-2021 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.

Geert Reniers - vennoot

contracten- en ondernemingsrecht

Lien Beckers - advocaat

contracten- en ondernemingsrecht

Sanne Mahieu - advocaat

Ondernemingsrecht, vastgoed- en bouwrecht, bemiddeling

Ine Coumans - advocaat

contracten- en ondernemingsrecht