Verplichte renovatie van woningen vanaf 01.01.2023


 

Met het ‘Energiepact 2050’ wil de Vlaamse overheid alle woningen in Vlaanderen voor 2050 energiezuinig maken. Aangezien 70% van onze woningen werd gebouwd voor 1970, is het onvoldoende om enkel de nieuwbouwwoningen aan strenge normen te onderwerpen. Ook het bestaand vastgoed zal moeten bijbenen! Naast de renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen vanaf 01.01.2022, roept Vlaanderen vanaf 01.01.2023 bijgevolg ook een verplichting voor het renoveren van residentieel vastgoed in het leven.


Moeten we ons onmiddellijk zorgen beginnen maken? Neen, nog niet. De Vlaamse overheid schreef een plan uit waarbij er een graduele renovatieplicht wordt ingevoerd, die wordt uitgerold over de komende 27 jaar.           

Het begin is inmiddels al gemaakt: elke woning die vanaf 01.01.2023 wordt overgedragen, kent een renovatieplicht binnen de 5 jaar na overdracht. Als overdracht geldt niet enkel een verkoop, maar ook een schenking, een inbreng of overdracht van een bedrijfstak en het vestigen van een erfpacht/opstalrecht.

Maar opgelet! Als de woning binnen de lopende renovatietermijn van 5 jaar opnieuw wordt overgedragen, moet de overnemer zich houden aan de oorspronkelijke renovatietermijn. Zorg er dus voor dat u niet voor verrassingen komt te staan, en ga goed na wanneer de laatste overdracht van de woning heeft plaatsgevonden.

Geldt deze verplichting ook voor:

  • Te slopen woningen? Niet als u de woning binnen de 5 jaar na overdracht sloopt.

  • Vakantiewoningen? Absoluut!

  • Appartementen? Ook hier zal u aan de renovatieverplichting moeten voldoen. Wel enkel met betrekking tot uw eigen appartement. Indien hiervoor werken moeten worden uitgevoerd aan de gemene delen zal de VME hiervoor haar toestemming moeten geven. Hiervoor is een gewone meerderheid (50+1) nodig.

Voor de te behalen norm baseert de overheid zich op de EPC-waarde van de woning, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen huizen en appartementen:

Bijvoorbeeld: een woning aangekocht op 6 juni 2029 zal met andere woorden in principe moeten worden gerenoveerd tot het behalen van (minstens) een EPC-label C binnen een termijn van 5 jaar na aankoop, of voor 6 juni 2034.

  

Wat als u de regels niet volgt? Dan kan u een boete krijgen van 500 tot 200.000,00 euro. Naast de boete blijft de verplichting tot renovatie trouwens gewoon doorlopen, waarvoor u een nieuwe termijn zal krijgen. Ontsnappen is dus onmogelijk!


Vragen, aarzel niet om ons te contacteren!


5-1-2023 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.

Michiel Ryckalts - vennoot

Vastgoed- en aansprakelijkheidsrecht

Geert Reniers - vennoot

Contracten- en ondernemingsrecht

Lien Beckers - advocaat

Contracten- en ondernemingsrecht

Sanne Mahieu - advocaat

Ondernemingsrecht, vastgoed- en bouwrecht, bemiddeling

Ine Coumans - advocaat

Contracten- en ondernemingsrecht

Lene Leyssen - advocaat

Handels- en ondernemingsrecht en contracten
Bouwrecht en vastgoed