Verkeert uw vennootschap in moeilijk vaarwater? Pas tijdig de alarmbelprocedure toe!


 

Dreigt het nettoactief van uw BV negatief te worden of is het dat reeds? Valt het redelijkerwijs niet meer te verwachten dat uw BV de volgende twaalf maanden haar schulden nog zal kunnen betalen? Is het nettoactief van uw NV ten gevolge van geleden verlies gedaald tot minder dan de helft van het kapitaal?


Indien het antwoord op één van deze vragen ‘ja’ is, heeft u als bestuurder de plicht om de alarmbelprocedure (correct) toe te passen.

U dient dan binnen de twee maanden na de vaststelling van de bovenstaande (of strengere statutaire) knipperlichten een algemene vergadering bijeen te roepen, met als agendapunten: het voorstel tot ontbinding van de vennootschap of tot het treffen van maatregelen om de continuïteit van de vennootschap te vrijwaren. Houd er rekening mee dat telkens er een ‘nieuwe’ drempel overschreden wordt, u als bestuurder verplicht bent om de alarmbelprocedure opnieuw toe te passen.

Bij voorstel tot continuïteit van de vennootschap, mag u niet vergeten om als bestuurder een bijzonder verslag op te maken met omstandige en gestoffeerde opgave van de voorgestelde herstel- en saneringsmaatregelen. Indien dit schriftelijk verslag ontbreekt, is het besluit van de algemene vergadering nietig. 

Indien u als bestuurder nalaat om de alarmbelprocedure toe te passen of indien u dit niet tijdig en/of incorrect doet, kan dit voor u grote gevolgen met zich meebrengen. De schade die een derde lijdt, wordt immers wettelijk vermoed voort te vloeien uit het niet naleven van de alarmbelprocedure. Hierdoor kan er makkelijker beslist worden tot aansprakelijkheid van de bestuurder.

Indien de vennootschap later failliet gaat, kan onder meer ook de al dan niet correcte toepassing van de alarmbelprocedure als één van de criteria gelden om de aansprakelijkheid van de bestuurder vast te stellen, onder meer op grond van ‘wrongfull trading’ (d.i. het verderzetten van een verlieslatende activiteit).

Zo heeft de rechtbank in een concreet geval een bestuurder aansprakelijk gesteld omdat hij de boekhouding van de vennootschap totaal verwaarloosde (niet opstellen en neerleggen van de jaarrekening), en hij zich volstrekt passief gedroeg op een moment dat de vennootschap het financieel slecht stelde (waarbij o.m. de alarmbelprocedure niet werd nageleefd). [1]

Omgekeerd heeft het meermaals correct toepassen van de alarmbelprocedure in concrete gevallen er al toe geleid dat de aansprakelijkheid in hoofde van de bestuurder niet werd weerhouden. [2] 

De rechtbank zal hierover telkens oordelen rekening houdend met de concrete feiten van het dossier.

Wilt u hier graag nog meer over weten?  

Op 9 december 2022 geven wij een seminarie over de aansprakelijkheidsrisico’s bij nakende insolventie.

Meer info en inschrijven kan via deze link: Het (vennootschaps)leven zoals het is in moeilijke tijden… Hoe vermijd je risico’s op aansprakelijkheid bij nakende insolventie? Een gids voor de accountant. - KennisAteliers: Fiscaliteit, Accountancy, Vennootschappen.


[1] Antwerpen (5e k.), 23 maart 2017, TRV 2018, afl. 8, 884.

[2] Orb. Gent, afdeling Kortrijk, 16 februari 2021, TIBR 2/2022, 61.


Aarzel niet ons te contacteren in geval van vragen.


9-11-2022 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


Op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin

Geert Reniers - vennoot

Contracten- en ondernemingsrecht

Tom Arts - vennoot

arbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht)
zekerheidsrechten en financieel recht
ondernemingen in moeilijkheden en insolventierecht

Ilona Lo Giudice - advocaat

Handels- en ondernemingsrecht en contracten
Ondernemingen in moeilijkheden en insolventie
Zekerheidsrechten en financieel recht

David Caenepeel - advocaat

Ondernemingen in moeilijkheden en insolventie
Zekerheidsrechten en financieel recht

Diede Janssen - advocaat

Insolventierecht