Een uur minder werken door de omschakeling van winter- naar zomertijd: wat is de impact op het loon?


 

Het behoud van de zomer- en wintertijd werd op Europees niveau al meerdere keren in vraag gesteld. Omdat de lidstaten van de Europese Unie geen duidelijke voorkeur voor het winteruur of het  zomeruur uitten, besliste de Europese Commissie uiteindelijk om de uurwissel niet af te schaffen.  


Voor werknemers die enkel overdag werken, betekent de omschakeling louter een uur meer of minder slaap.

Ploegenwerknemers die in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart 2022 werken, moeten echter een uur minder werken (want 2 uur wordt 3 uur).

Hoe moet u de prestaties tijdens deze nacht verlonen? Mag u gewoon een uur minder betalen? Wij vatten hieronder kort de principes samen:

  1. Werknemers met een maandloon

     Voor werknemers die per maand betaald worden, heeft de uurwissel geen invloed.

  2. Werknemers met een uurloon

    Voor ploegenwerknemers die per uur werken, werd een specifieke regeling uitgewerkt  (cao nr. 30 van de Nationale Arbeidsraad):

     

    • Werknemers die aanstaande zaterdag in de nachtploeg werken, worden voor 8 uur betaald (hoewel ze er maar 7 presteren). Bij de overgang naar het winteruur wordt dit gecompenseerd. Zij zullen dan immers 9 uur werken, om maar voor 8 uur verloond te worden (in totaal komt dit dus neer op 16 uren);

       

    • Het kan zijn dat de organisatie van het werk niet toelaat dat de ploeg bij de omschakeling naar het zomeruur dezelfde is als bij de omschakeling naar het winteruur. In dat geval geldt de meest voordelige regeling voor de werknemer:

       

      • De werknemer die door de omschakeling naar het zomeruur slechts 7 uur werkt, ontvangt een loon voor 8 uur. Dit betekent dat u als werkgever 1 uur extra loon verschuldigd bent;

         

      • De werknemer die tijdens de overgang naar het winteruur werkt (en dus 1 uur meer), ontvangt toch een loon voor 9 uur.  

         

  3. Schematische samenvatting

Vragen over ploegenarbeid, verloning of aanverwante onderwerpen? Neem gerust contact op met ons team arbeidsrecht.


25/03/2022. Deze nieuwsbrief en de bijhorende documenten zijn louter informatief en dienen niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


Wenst u naar aanleiding van deze FAQ maatregelen te nemen binnen uw ondernemingen en/of heeft u bijkomende vragen? Ons team arbeidsrecht staat u graag bij. Neem vrijblijvend contact op om kennis te maken.


Tom Arts - vennoot

arbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht), zekerheidsrechten en financieel recht, ondernemingen in moeilijkheden en insolventierecht

Sabrina Fiorelli - vennoot

Arbeids- en socialezekerheidsrecht, privacy en GDPR in de arbeidsrelatie

Stijn Theunis - advocaat

Arbeids- en socialezekerheidsrecht