Distributie van uw producten of diensten: bent u goed georganiseerd? Enkele aandachtspunten voor uw commerciële contracten.


 
PAQT TOURNEE LEGAL_2.png

Uw nieuwe product loopt als een trein, waardoor u niet meer zelf alle plaatselijke handelaars kan bezoeken om uw unieke concept toe te lichten. Of u bent reeds een gevestigde waarde en heeft een mooi netwerk opgebouwd.

Dan bent u zeker al in contact gekomen met zelfstandige verdelers of agenten of u zal hier vroeg of laat naar op zoek moeten gaan. Laat deze handelstussenpersonen u verder helpen groeien en maak goede afspraken (op papier).


1.Handelstussenpersonen helpen uw netwerk uitbreiden

De verdeling van uw producten of diensten kan via allerlei wegen worden georganiseerd. Vaak wordt hierbij samengewerkt met externe distributeurs of handelstussenpersonen.

Dit gebeurt soms zelfs zonder geschreven overeenkomst.

Toch bestaan er heel wat verschillende types van handelstussenpersonen, zoals concessiehouders, agenten of franchisenemers, elk met hun eigen regels.

Sommigen genieten een waar beschermingsstatuut en hebben recht op verschillende vergoedingen bij beëindiging van de samenwerking.

Een correcte aanpak en overeenkomst helpen u op weg.

 

2. Exclusiviteit of niet?

Mag u zelf uw product nog rechtstreeks verkopen aan eindklanten nadat u een distributeur of agent heeft aangesteld? Of gelden er bepaalde beperkingen?

Indien u zelf actief wilt blijft binnen de regio waarin u samenwerkt met één of meer zelfstandige verdelers, dan kan u dit best uitdrukkelijk afspreken.

Zo vermijdt u hierover discussie én voorkomt u bovendien dat uw concessiehouder nadien zou claimen de enige verdeler te zijn en beschermd te zijn door de alleenverkoopwet. Deze wet bevat dwingende regels met een serieus kostenplaatje in geval van schending.

 

3. En wat met de concurrentie?

Mag ik mijn distributeur verbieden om concurrerende producten te verdelen? Of mag ik hem opleggen om zich voor 100 % bij mij te bevoorraden voor bepaalde producten? Mag ik mijn handelsagent verbieden om zaken te bemiddelen voor concurrenten?

Al deze afspraken kunnen inderdaad in de vorm van een niet-concurrentiebeding worden opgenomen.

In principe is zo een niet-concurrentieverbod slechts geldig voor maximaal vijf jaren. Na deze periode moet dit verbod uitdrukkelijk met instemming van beide partijen hernieuwd worden. Dat kan dus niet stilzwijgend gebeuren.

 

4. Cliënteelvergoeding

U wilt uw samenwerking beëindigen en uw zakenpartner bedanken voor bewezen diensten.

Staat u er voldoende bij stil dat uw partner u dan wel eens een vergoeding voor aanbreng van cliënteel (cliënteelvergoeding) zou kunnen vragen?

Laten we dit bijvoorbeeld voor de handelsagent even toelichten. De handelsagent bemiddelt zaken en gaat op zoek naar prospecten waarmee u contracten kan afsluiten.

De handelsagent heeft recht op een cliënteelvergoeding (ook wel uitwinningsvergoeding genoemd) als hij nieuwe klanten heeft aangebracht of zaken met bestaande klanten aanzienlijk heeft uitgebreid en op voorwaarde dat deze klanten u ook in de toekomst nog voordeel kunnen opleveren.

De beoordeling hiervan is vaak een feitenkwestie.

Toch zijn er een aantal aanwijzingen die kunnen wijzen op de aanbreng van cliënteel:

  • als u uw cliënteel of uw handelszaak verkoopt en de overeenkomst met de handelsagent als gevolg daarvan beëindigd wordt, zal de agent recht hebben op een uitwinningsvergoeding, aangezien mag aangenomen worden dat de waarde van het cliënteel in de overnameprijs is inbegrepen;

  • indien er een niet-concurrentiebeding is opgelegd aan de handelsagent, schept dit ook een (weerlegbaar) vermoeden dat de handelsagent cliënteel heeft aangebracht.

Een uitwinningsvergoeding voor de handelsagent is geplafonneerd door de wet, maar kan toch erg oplopen.

Paqt Advocaten is graag uw partner bij het opstellen van al uw commerciële contracten of het oplossen van geschillen met uw handelstussenpersonen.


15-03-2021 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.

Geert Reniers - vennootcontracten- en ondernemingsrecht

Geert Reniers - vennoot

contracten- en ondernemingsrecht

Lien Beckers - advocaatcontracten- en ondernemingsrecht

Lien Beckers - advocaat

contracten- en ondernemingsrecht

Sanne Mahieu - advocaatOndernemingsrecht, vastgoed- en bouwrecht, bemiddeling

Sanne Mahieu - advocaat

Ondernemingsrecht, vastgoed- en bouwrecht, bemiddeling

Ine Coumans - advocaatcontracten- en ondernemingsrecht

Ine Coumans - advocaat

contracten- en ondernemingsrecht