David Engelbos - vennoot

David Engelbos werd geboren en getogen in Sint-Truiden, 1969. We gingen hem aan de spreekwoordelijke tand voelen voor onze inzicht rubriek.

David, met welk inzicht sta je elke dag op?

“Inzicht? In 1969 werden het rijbewijs en de postcodes geïntroduceerd in België. Zo jong ben ik dus al! Dat is wel een inzicht dat me elke dag met de voetjes op de grond zet.”

Een advocaat met de voetjes op de grond. Hoe uit zich dat nog?

“Ja, dat klinkt zo hol tegenwoordig. Maar dat is wel effectief zo. Het is een van de directe aanleidingen om PAQT op te richten. Een kantoor met de voetjes op de grond. Een oprechte goeiedag als je binnenkomt en niet denken dat je alles al weet - ook al ben je nog zo ervaren.”

Wat zijn jouw specialiteiten binnen het ondernemingsrecht?

Als jonge gast uit 1969 heb ik natuurlijk al wat bagage verzameld. Na een studie rechten en een licentiaat fiscaal recht ben ik 15 jaar actief geweest als belastingconsulent bij KPMG. Mijn expertise focust zich dus vooral op het financiële luik van het ondernemingsrecht. Ik spreek de taal van de cijfers.

Naast fiscale geschillen en algemene fiscaliteit zijn dit mijn belangrijkste ervaringsdomeinen: het aanvragen van voorafgaande beslissingen ("ruling"), overnames (fiscale structurering, due diligence), reorganisaties (fusies, splitsing, vereffening, …),  familiale vermogensplanning,  onroerend goed fiscaliteit, notionele interestaftrek, O&O, holding- en patrimoniumvennootschappen, dubbelbelastingverdragen en de fiscaliteit van overheden (autonoom gemeentebedrijf, intergemeentelijke samenwerking,…).

Ik begeleid niet alleen (familiale en internationale) bedrijven en hun bedrijfsleiders/aandeelhouders, maar ook overheden, vrije beroepers en particulieren. Om alles tot in de punten en komma’s correct te hebben, werk ik regelmatig nauw samen met de accountant, notaris en/of bankier van een cliënt.

Welk beroep zou je uitoefenen als je geen advocaat was?

Kok. Héérlijk. Zowel het resultaat, als het koken zelf. Favoriete gerecht? Varkenshaasje met kroketjes en champignons. Maar dat moet je niet opschrijven, anders is het weer trakteren. (Sorry David!)

CV

David Engelbos (°1969, Sint-Truiden) studeerde rechten aan de K.U.Leuven (1992), is licenciaat in het fiscaal recht (U.L.B., 1993) en was, tot zijn terugkeer naar de advocatuur, erkend belasting- consulent.

Hij startte zijn beroepsloopbaan aan de Balie (1992), o.a. bij het Brussels advocatenkantoor Lafili, Van Crombrugghe & Partners. Vanaf 1996 was hij ruim 15 jaar actief bij de "Big Four" consultant KPMG, waar hij sedert 2005 als regiodirecteur verantwoordelijk was voor de vestiging in Hasselt van KPMG Fiduciaire.

David is een veelgevraagd spreker op tal van seminaries en heeft ook verschillende publicaties op zijn naam, o.a. met betrekking tot indiciaire taxatie, investeringsreserves, notionele interestaftrek en successieplanning.

Talen 

Nederlands, Frans, Engels

Vakgebieden

Fiscaal recht en familiale vermogensplanning
Bouwrecht en vastgoed
Intellectuele eigendomsrechten en IT-recht
Vennootschapsrecht, contracten, M&A